Cui să-i pese de rămasul în istorie când viața e aici și acum?

Am citit că șansa lui Igor Dodon de a rămâne în istorie este…

Să ne liniștim, zic. Nimeni, în Europa de Răsărit, după 1990 încoace, nu și-a propus să rămână în istorie. Poate Havel, poate Walesa. Dar amândoi erau deja în istorie. Orban? Hm, din nefericire pentru el, s-a scos singur din istoria în care deja se băgase. 


Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Băsescu, Ponta, Dragnea, Voronin, Dodon, n-au avut nici o clipă vreo legătură cu istoria. Au avut interese de moment, ale lor sau ale celor care i-au propulsat.

Ce interes să rămână în istorie poate avea un Dodon, care s-a rupt de filo-rusul Voronin ca să permită accesul la putere a unei grupări zisă pro-vest pentru ca apoi să acceadă el la putere pe o platformă filo-rusă și pe eșecul acelui pro-occidentalism?

Pur și simplu, la vremea respectivă, Voronin (ca și Smirnov, la Tiraspol) nu mai cadrau cu strategia Rusiei pentru prelungirea conflictului înghețat de la Nistru. A fost nevoie de o lume nouă, de figuri mai joviale, de tineri zâmbitori, pentru o nouă generație de alegători care nu mai percuta la mohorâtele fizionomii de kolhoznici, alegători pentru care paradele militare de ziua unei independențe nerecunoscute nu țin locul gadgeturilor lipsă. Și a mai fost și ordin pe unitate la schimbat oligarhia, așa cum se roteau cadrele de partid pe vremuri.

Episodul pro-european al Moldovei seamănă cu episodul infiltrării în etape a PNL (tinerii securiști din comerțul exterior, pe urmă grupul Meleșcanu et co). Gașca Dodon a avut alianța tot timpul la mână. Nu știu dacă ei au dictat politicile de cadre din alianța pro-europeană dar acolo s-a jucat la socr compromițător. Iar Maia Sandu a câștigat 47% din voturi nu doar împotriva lui Dodon și a propagandei rusești ci și împotriva tuturor structurilor compromise din propria tabără.

Dodon n-are nici o treabă cu rămasul în istorie. De ce s-ar sinchisi de posteritate? Ce, posteritatea îi dă lui ceva? Dodon a pus mâna pe putere pentru că așa i s-a cerut. Are șansa de a rămâne jolly joker-ul de serviciu sau poate să se transforme într-un nou Voronin. Iar asul din mâneca lui (că au și jokerii propriile cărți) poate fi chiar Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.