Când barca se scufundă

Când am aflat de anunțul retragerii lui Farage m’am gândit la vorba ceea cu şobolanii care părăsesc primii corabia ce se scufundă.


Avem ghinionul de a fi contemporanii uneia dintre cele mai slabe (spre jalnice) generaţii de politicieni. De lideri. În locul unor Kohl sau De Gaulle sau Aldo Moro sau Margaret Thatcher avem Steinmeier şi Sarkozy sau, o, vai, Juncker.

Va fi un exercițiu interesant de psihologie politică şi a maselor, cel ce va încerca să explice modul în care Europa, Occidentul, a ajuns în acest punct.
 

Dar, până arunci, e musai şi urgent să învăţăm din mers din propriile greşeli.
 

O jumătate din naţiunea care a inventat democrația parlamentară a dat crezare vorbelor goale, lipsite de suport, ale unor mesaje de’a dreptul mincinoase. Iar colportorii falselor promisiuni au dezertat de cum s’au văzut chemaţi să își aplice angajamentele.
 

Occidentul este plini de Boris Johnsoni şi Nigel Faragi care promit rezolvări pentru toate bolile lumii şi o fac în cuvintele la care reverberează majoritatea dezorientată a secolului 21. Căreia nu’i oferă neapărat soluții dar în numele căreia caută sau vinovaţi şi duşmani. Evreii, ocultele, ungurii, ţiganii, românii, refugiații, Merkel, Europa.
 

Oamenii ăștia dezumflă roţile maşinii de pompieri şi apoi dau foc casei. După care, de pe celălalt trotuar, arată cu degetul spre incapabilii ăia de pompieri.
 

Din păcate, (i)responsabilitatea lor nu este sancționată. Sunt apăraţi în faţa legii de imunitate pentru declarații politice. Sub umbrela democraticului „îi vor taxa alegătorii”. Nu’i vor taxa, pentru că se ascund de alegători. Nu de.puţine ori, beneficiul delirului stârnit se cuantifică altundeva, nu la urne. Se retrag în siajul avantajelor celor ce i’au tocmit.
 

Democrația parlamentară rămâne cea mai puţin păguboasă formă de guvernământ. Dar poate fi amendată din mers.
 

Precedentul Johnson şi Farage poate fi şutul în fund care aduce pasul înainte.
 

Iar fiecare dintre naţiunile Europei ar trebui să caşte larg ochii şi să’şi identifice proprii BoJo şi NF. Şi să’i măture înainte să fie prea târziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.