Erdogan, asul din mâneca lui Putin

Ciudat de repede a fost curățată Ankara de urmele atentatului de sâmbătă. În generozitatea lor, autoritățile au lăsat pe totuar câțiva trandafiri. Erdogan a decretat trei zile de doliu național, a propus doi vinovați inexistenți și vrea să se întoarcă la treabă. C-așa merg lucrurile.


Oricum ai privi, atentatele de la Ankara duc la Erdogan. Puțin probabil că le-a pus la cale. Dar discursul pe care și-a clădit ascensiunea politică și comportamentul său provocator incită. Chiar dacă nimic nu justifică violența, nici măcar iminența unei dictaturi, anvergura președintelui nu-i permite să neglijeze potențialul criminal din periferia societății, cu atât mai mult să-l orchestreze, să-l incite.
Erdogan joacă periculos. Sau tare?

Refuzul de a răspunde oricărei mâini întinse de comunitatea kurdă o radiclazează pe aceasta din urmă și – bombă cu efect întârziat – o aruncă în brațele Rusiei. Perfect pentru Moscova. Dacă intră în grația kurzilor (Franța, tradiționalul avocat al kurzilor, e neputincioasă, în aroganța ei), Kremlinul se va alege cu un coridor cu prieteni întinzându-se de la Caspică la Mediterană. Ca o caractiță care va sugruma orice posibil tronson de gaze dinspre Asia Centrală non-sovietică înspre Europa.

Răzbunare?

Turcia a fost ținută în anticamera negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până când a venit Erdogan și a contramandat programarea. Nu discutăm aici dacă Turcia are sau nu ce căuta în UE.
Dar Europa a lăsat impresia (în prostia ei, de fapt) că umilește puțin Turcia.

Nimeni nu se joacă, se vede treaba, cu Sultanul. Spre deosebire de Gaddafi, care a încercat niște șantaje asemănătoare, Erdogan nu are cărțile cele mai bune. Erdogan chiar face cărțile.
Și, se vede treaba, are posibilitatea de a recurge la arma prostului.

Iar Europa primește creștinește răzbunarea turcului cu zâmbetul pe buze, dar în genunchi.

Suleiman ar fi mândru.
Și Petru cel Mare fericit.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.