Minunile Sfântului Fisc cel Draconic al Întregii Germanii

Germania federală este statul care, deși nu uită, îți iartă multe – dar una singură ți-o taxează de nu te vezi: încercarea de a-l fura pe el, pe stat. Și, cu toate acestea, îți oferă nenumărate instrumente și portițe pentru a nu te simți nici tu furat de stat.

Am scris, vineri, asta pe Facebook:

Aflai, între două acte, că săptămâna asta se votă codul fiscal. Și că sugrumă PFAurile și alte afaceri mici, multiplicâ…
Posted by Cristian Iohan Ştefănescu on 4 Septembrie 2015

Am făcut câteva omisiuni. De unele mi-a atras atenția Ozi („N-ai zis ca iti oferă si consultant financiar si managerial finantat de stat daca ești PF si vrei sa-ti dezvolți afacerea :)”), pe altele mi le-am amintiti pe parcurs. În primul rând, facilitățile pe care le-am pomenit mai sus nu se referă doar la auto-angajații din micile afaceri de genul Ich GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung, adică Eu SRL) ci orice angajat german, contributor net la bugetul public.

Statul german impozitează tot ce prinde. Te stoarce ca pe lămâie. Așa s-a construit statul social-liberal care a transformat ruina lăsată în urmă de Hitler în bunăstarea fiecărui individ, a cărui demnitate, scrie în primul paragraf al primului articol al Legii Fundamentale, este „inatacabilă”:

Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland
Art 1 

(1) Die Würde des Menschen ist unantastbar. Sie zu achten und zu schützen ist Verpflichtung aller staatlichen Gewalt.

Adică: „Supravegherea și apărarea ei este datoria tuturor instituțiilor de putere ale statului”.Bun. Să revenim. Care e faza cu fiscul, că de aici pornirăm? Păi, să vedem:

– amenajarea unui spațiu de lucru la domiciliu (cameră de lucru, birou, atelier, depozit, expoziție, magazin); se aplică reduceri fiscale și pentru spațiile închiriate în scopuri lucrative;
– necesar de birou (creioane, hărtie, dosare, cleme, masă de scris, scaun adecvat, perdele, lampă de birou, candelabru, raft de cărți, covor, jardinieră, lavoar, toaletă, săpun, hârtie igienică, tablă, decorațiuni de perete, fax, telefon, computer, scaner, imprimantă, distrugător de acte, mașină de scris, software, linie audio, violoncel, vioară, minge de fotbal, cal – în funcție de profesie, desigur); chiar dacă o cameră nu este admisă integral ca spațiu de lucru, părți ale ei (metri pătrați din suprafață și obiecte necesare scopurilor lucrative) pot fi deduse din impozit;
– lecturi profesionale;
– îmbrăcăminte pentru serviciu;
– costuri rezultate în urma schimbării domiciliului din motive profesionale;
– cheltuieli de călătorie profesională;
– costurile administrării conturilor bancare;
– o cameră de lucru în locuința privată;
– paușala de navetist (în limita a 4500 de euro pe an; o vreme se calcula distanța cea mai scurtă, acum se poate opta pentru varianta cea mai rapidă – cu amendamentul că vorbim despre patria autostrăzilor); un angajat cu un consilier inteligent ar putea obține chiar și paușală de mers pe picioare la muncă;

(coloana întâi: kilometri până la job; 
coloana a doua: zile de lucru ori cenți pe kilometru ori kilometri; 
coloana a treia: deducerea anuală de la impozit
sursa: Focus Online)


– întreținerea vehicolului cu care se merge la muncă (mașină, motocicletă, bicicletă);
– în limita a celor 4500 de euro anual anterior amintiți se poate deconta, cheltuială profesională, naveta la birou cu avionul;
– cheltuieli generate de căutarea unui loc de muncă;
– costurile cursurilor de recalificare sau specializare;
– în cazul în care angajatul a închiriat un apartament la locul de muncă și nu face naveta zilnic de la domiciliul permanent, poate deduce transportul și cheltuielile de instalare, chiria, comisionul intermediarului imobiliar, cheltuielile pentru renovare/amenajare, și o diurnă acoperind surplusul de costuri din primele trei luni de acomodare; maximul oficial admis pentru operațiunile din acest paragraf este de 1000 de euro – pe lună!

Desigur, această listtă nu este completă. Nu le știu nici eu pe toate. Mai știu, însă, că în funcție de profesie, mai dispui de tot felul de facilități punctuale, unele garantate de sindicat, Care sindicat este altceva decât ce știm de la Mitrea, Brătianu, Hossu sau Surugiu.

Pe lângă consilierea de specialitate deductibilă există tot felul de motoare gratuite de calcul online a speculațiilor fiscale legale și a beneficiilor rezultate din acestea. Și, cu toate acestea, statul german trăiește bine mersi și, mai mult decât atât, are o formă foarte perversă de camuflare a șomajului: aparatul administrativ, în care fiecare poziție este ocupată de cel puțin un personaj și jumătate, tot al triela sau al patrulea având rolul de a le spune plătitorilor de taxe că au greșit biroul.
 
A, da, să nu uit: o bună parte dintre facilitățile de mai sus nici nu trebuie dovedite cu acte ci există o sumă paușală care se atribuie pentru fiecare în parte. Sigur, pentru asta e nevoie de puțină disciplină germană din partea impozitatului și, mai ales, respectul reciproc. Dar, mno, până când ora 9 nu va deveni ora 9 în loc de 9:20, lucrurile nu vor începe să se îndrepte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.