PS la un deja vu

A propos de protestul anti-benzinării!

Ca şi pe traseele româneşti ale basculantelor cu pietriş, pe şosele şi în satele Tunisiei, carburantul se vinde la marginea drumului, în sticle de plastic.

Sticlele stătuseră – înainte de a ajunge pe măsuţele şubrede din faţa porţilor grele ce deschid zidurile maronii şi scorojite – în rafturile de lemn ale unor alimentare mirosind a dezinfectantul lipicios cu care au fost spălate podelele de ciment. Adăposteau un litru şi jumătate dintr’un lichid numit Boga şi care seamănă izbitor la gust cu singurele răcoritoare din „epoca de aur” – quick cola şi brifcor. Acelaşi concentrat dintr’o imitaţie nereuşită de băutură americănească sau din colorant cu gust de portocale, peste care a fost adăugat sifon dintr’o instalaţie care mai mult de 15% din necesarul de bule nu mai e în stare să genereze. Altfel, în rafturile cu pricina mai zac biscuiţi, ceva conserve de peşte şi, la ore acceptabile, pâine.
Am rămas în pana prostului în apropierea graniţei cu Algeria, la vreo zece kilometri de proxima localitate (ceea ce, în condiţiile pustiurilor tunisiene, înseamnă un fel de după colţ). El Comandante şi’a luat inima’n dinţi şi drumul în piept, doar-doar se va nimeri vreo maşină să’l ajungă din urmă. Din fericire, era deja vreo şase seara şi soarelui i se cam făcuse lene de muncă, aşa că temperatura era suportabilă. Din nefericire, până la destinaţie nu l’a ajuns din urmă nici o maşină, aşa că n’a avut nici o problemă să găsească două sticle goale – de fapt le’a găsit pline dar le’a golit pe loc prin absorbţie şi a mai aranjat şi cu cârciumarul să tranşeze nişte orătănii numai bune de pus pe jar pe la lăsatul serii. Cu sticlele goale s’a dus frumos la pompă şi, în vreme ce „alimenta”, a socializat niţel cu pompagiul care l’a’ntrebat, oarecum surprins, de ce n’am luat combustibil din satele prin care am trecut. Uşor contrariat, El Comandante i’a explicat că n’am văzut decât acele sticle de la porţile oamenilor. Cu o inocenţă soră cu zeflemeaua, pompagiul i’a aruncat un „Da’ asta de unde credeţi că este?”

Un gând despre “PS la un deja vu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.