Instalatorul polonez

„Cunosc sala aceasta foarte bine”, spune comediantul polonez, vorbind în germana lui ştirbă, de Silezia.
„Mă simt pe această scenă ca acasă”.
Publicul aplaudă cu căldură.
„Am fost de multe ori aici, după ce s’a decis renovarea ei. Dacă ridicaţi privirea, veţi vedea al doilea şi al reilea rând de becuri. Eu le’am montat. Şi aş fi continuat dar voi, germanii, aţi decis, la un moment dat, că muncitorii români sunt mai ieftini decât muncitorii polonezi”.

NetCologne modernizează reţeaua prin care oferă net, telefonie şi televiziune prin cablu oraşului. Au ajuns şi pe strada mea. Au săpat în vreo zece puncte. Frumos, curat, izolat cu paravane, să nu dai în gropile de pe trotuar (deşi e suficientă lumină să n’o păţeşti).
Azi dimineaţă m’a trezit, la o oră imposibilă, zgomotul unei plăci metalice căzând repetat pe asfalt. Se chinuiau să o ridice cu un miniexcavator. Între două troznituri i’am auzit schimbând nişte replici. Nu erau polonezi. Erau turci.

5 gânduri despre “Instalatorul polonez

  1. foarte fain… clasele de cetateni europeni, ca la tren. clasa lux: neamtul, clasa intai: polonezul, clasa a 2-a: romanul, clasa a 3-a: turcul. Ma intreb cine va fi marfarul? 🙂

  2. Nu-i chiar asa, anonimule. La clasa I: cine stie sa stea pe curul sau, frumos, linistit, fara sa deranjeze pe nimeni; la clasa a II-a: cine n-are atat de multi bani pentru clasa I, dar stie sa sea pe curul sau, frumos, linistit, fara sa deranjeze pe nimeni. In marfar: toti ceilalti.

  3. In loc sa fii multumit ca-ti baga net de mare viteza…La mine, orice modernizare a casei vecinului se face in sunetele \”divine\” ale radio Trinitas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.