Haiti. Solidaritatea. Ţara vecinilor fără capre.

Într’o săptămână, cetăţenii germani au donat 15 milioane de euro pentru ajutorarea sinistraţilor din Haiti. Persoane private, nu firme. Din proprie iniţiativă, nu în teledonuri.

Conferinţa cardinalilor catolici a lansat colecte de ajutoare. THW (Technisches Hilfswerk, organizaţia federală pentru asistenţă umanitară şi intervenţie în caz de catastrofe, aia la care se uitau de pe margine românii, când nemţii le scoteau apa din case) a fost asaltată de voluntari care vor să ajute de’a dreptul – muncă fizică – în Haiti.

Un domn (cercetător) de la Humboldt spunea mai devreme la radio că oamenii se nasc generoşi, că nevoia de a dărui şi a ajuta şi apetitul pentru solidaritate sunt daturi genetice; de fapt, spunea domnul, numai statul şi sistemul economic ne face să manifestăm răceală în raportul cu semenii. Imaginile rămân argumentul suprem, imaginile au forţa de a pune în mişcare acele rsorturi interne – şi ceea ce i’a determinat pe germani să se mobilizeze au fost imaginile.

Ne’am întrebat, mai devreme, dacă avem nevoie de mai multe clickuri câştigate cu o galerie foto din Haiti. Traficul, cu orice preţ? Am decis că nu. Chiar dacă, iată, a spus’o cercetătorul, psiholog de la Humboldt, sângele şi suferinţa altora continuă să vândă cel mai bine. Domnia sa, e drept, de referea la stimulentele pentru solidaritate. Psihologul berlinez nu se referea, desigur, la societăţile în care fiecare vecin are o capră!

2 gânduri despre “Haiti. Solidaritatea. Ţara vecinilor fără capre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.