Ganea de pe tort

Să îi iau apărarea lui Ganea nu se face. Să îl execut cu atât mai puţin. O fi, el, Ganea, o bestie – dar nu este decât produsul industriei în care lucrează. Gestul lui de duminică seara este rezultatul firesc al evoluţiei fenomenului fotbalistic românesc. Nici nu se poate îndrepta într’altă direcţie cât timp se joacă la cheremul unor indivizi cu cămăşi descheiate pentru a scoate în evidenţă virilitatea (am trei fire de păr pe piept, sunt un urs) sau lanţurile de grosimi semnificative ce le atârnă de gâtul pus acolo, între umeri, să susţină un cap folosit pentru a nu ploua înăuntru. Şi pentru ca riscul de inundaţie să fie şi mai redus, podoaba capilară este bine geluită. A, şi mai are un rost, respectivul cap: de a se balansa în contraritm cu buricul, pe pervazul larg deschisei ferestre a tribunei oficiale. Scuze sau argumente de genul „sunt banii mei, comand prăvălia cum cred de cuviinţă” nu’şi găsesc rostul. Pentru că – trist şi periculos nevoie mare – acest sport, fotbalul, este (nefericit) creator de modele. La vârsta la care li se formează personalitatea, mii de puşti – uneori şi puştoaice – îşi aleg idoli din lumea fotbalului. De acord, fotbaliştii nu vor fi niciodată filosofi, nici măcar nu vom prea găsi fotbalişti să recite cap-coadă Mistreţul cu colţi de argint. Asta e. Dar câţi dintre copii pun preţ pe bunul simţ al unui Bănel Nicoliţă sau pe seriozitatea unui Dorinel Munteanu? Dacă Gică Hagi intră pe teren şi se răţoieşte la un adversar căzut iar fenomenul fotbalistic se închină dilemei îl pedepsim sau îl iertăm pentru că e Regele?, semnalul e clar: dă’i’nainte, că e voie!

Cine’i ipocrit şi nu recunoaşte că’şi dorea de mult să’i ardă (mai e un verb şi mai românesc) una arbitrului (nu acestui tuşier ci arbitrului în general), see you in Hell but don’t ask why Peter rejected you! Pe de altă parte, Ganea trebuie pedepsit pentru ieşirea sa; nu ştiu dacă tuşarul l’a vânat sau, pur şi simplu, a fost crunt de idiot şi depăşit de fază. Ganea nu trebuia să îl lovească (deşi, mărturisesc, prin pumnul şi palma lui Ganea s’a scurs multă furie acumulată în jde mii de microbişti în câţiva ani buni; în unii din anul de pomină când Minerul Oraviţa a fost retrogradată din divizia C în judeţ de pe urma unei bătălii generale în timpul – sau în locul – unui meci cu Minerul Anina; eh, frumoase amintiri de la sfârşitul anilor 70). Dar trebuie suspendat şi acel arbitru pentru că a simulat aflarea în treabă şi trebuie suspendat şi jalnicul Săpunaru pentru că el a generat – prin simularea sa – incidentul şi trebuie suspendat şi centralul care a dereglat, prin câteva decizii anapoda, echilibrul meciului şi chiar şi rezultatul partidei şi, da, trebuie suspendat şi Hagi (o etapă, două etape, nu contează, cât prevede litera legii) pentru că altfel copiii aceia, puşti & puştoaice, vor înţelege că dublul standard e normalitatea şi că fabula cu dulăii & căţeii e normalitatea şi că lacătele sunt făcute pentru oameni cinstiţi iar legile pentru a fi ocolite. Şi celor care au pretenţia că intelectul lor este pe măsura profesiei pe care o a: mai lăsaţi şpăgile de la preşedinţi de club şi jucători născuţi talent şi care vor muri speranţă şi amintiţi’vă că aveţi o responsabilitate; nu mai permiteţi unor bătăuşi de genul MM Stoica să facă pe moraliştii în cazul Ganea; nu le mai permiteţi, de fapt, să se etaleze la televizor; se pot uita copii şi va fi vai de noi.

Hai, gata. Înapoi la viaţa de zi cu zi. Să zicem că asta fu motivaţionala de luni de la amiază!

3 gânduri despre “Ganea de pe tort

  1. Ganea este acum antrenor, profesor, politist ? Este un jucator bun, dar fara educatie, care a incer cat sa-si faca singur dreptate, pentru ca asa a fost obisnuit, nu spun de cine si unde, pentru ca es te usor sa ne imaginam. Numai aprecierile la adresa lui din tara si strainatate sunt concludente. C u totii stim ca sportivii de performanta pierd sume mari de bani daca nu castiga, dar daca copiii no stri primesc note mici, inseamna ca trebuie sa punem pumnul in gat profesorilor ? Poate este mai bin e sa tinem seama de exemplarele GANEA, sa le izolam ; mai mult cantareste imaginea civilizata a neam ului romanesc, decat o performanta trecatoare sau o galeata de bani mai mult sau mai putin curati ! Cred ca un psiholog pe viata de-ar cumpara, deja este prea tarziu ! Gestul lui, dar si antecedentele cumulate in ultimii ani, au intunecat si mai mult imaginea Romaniei !

  2. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I’m hoping to offer one thing again and help others like you aided me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.