Dincolo de sughituri

Franta si Belgia au trait un weekend identic. Pardon, un fin de la semaine. Au fost la urne. Si’au votat Parlamentul.

Luni dimineata, presa franceza comenta rezultatul alegerilor din Belgia si tragea o concluzie: de jumatate de veac, valonii (francofonii) nu au prea avut reprezentare in fruntea guvernului de la Bruxelles, condus, de cele mai multe ori, de flamanzi (vorbitorii acelui dialect de neerlandeza a.k.a. olandeza, ambele, vlaams & algemeen nederlands, fiind o stalceala avansata a germanei). Motivul, in opinia presei franceze: valonii au fost intotdeauna mai putin inteligenti decat flamanzii.

Paranteze. Les belges, les valones, in special, dar si vlaams-ii, din cand in cand, sunt ciuca batailor in bancurile franceze.

Paranteza 1. In armata belgiana, ofiterul isi aliniaza plutonul si ordona: Flamanzii un pas in fata, valonii unul inapoi. O voce din pluton, cu accent marocan, il intreaba: Et nous, les belges?

Paranteza 2. Intrebare: ce face un belgian ajuns la Calais pentru ca vrea sa ajunga la Londra traversand Canalul Manecii pe la Calais – Dover? Raspuns: face cale intoarsa inca de la intrarea in localitate, unde a aflat ca „(y a) Pas de Calais (ici)„.

Paranteze inchise.

Intelegeti, acum, de ce s’a grabit prezentatorul belgian de televiziune Eric Boever sa speculeze pe marginea imaginilor cu Nicholas Sarkozy vorbind impleticit presei la finalul intrevederii cu Vladimir Putin? Boever a isterizat presa de la Paris care, ieri seara si astazi dimineata, a intins un deget (aratator, nu altceva) de Grande Nation la adresa nenorocitilor de belges.

Inutil pentru Boever sa mai ofere explicatii si scuze, pe blogul jurnalistului francez (e drept, nascut la Marsillia, oras a carui relatie cu Parisul seamana cu cea a Ardealului cu Bucurestii) Jean Marc Mornadini .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.